Januari 2016
Het lijken de zeven plagen van Egypte wel!
Het gaat slecht in Suriname. Het gaat vooral slecht met de economie, maar als dat lang genoeg duurt, wordt iedereen er door geraakt. In Gujaba, waar we drie projecten verzorgen, heeft een deel van het onderwijzend personeel al sinds oktober geen salaris gekregen, en deze maand verwacht men dat niemand betaald wordt. Er is geen elektriciteit. Voedsel moet vanuit de stad aangevoerd worden en kan niet bewaard worden. Onderwijs geven wordt vervangen door de naakte strijd om het bestaan.
Suriname heeft een paar exportproducten die het grootste deel van het nationale inkomen bepalen: bauxiet, aardolie, goud en bananen. Alcoa (Suralco), de Amerikaanse reus die al vanaf de 2e W.O. bauxiet won in Suriname, heeft vorig jaar alle activiteiten gestopt. De prijs van aardolie is met 2/3 gedaald en de goudprijs is gehalveerd in een jaar tijd. En de bananenplantages die duizenden hectares beslaan, worden geteisterd door een een bacterie, die niet te bestrijden valt. Binnenkort is er niets meer van over. Het geld is op, de valutareserves zijn vrijwel tot nul geslonken, de SRD is officieel 20% gedevalueerd en devalueert op de vrije markt elke dag enkele procenten.
Blijf dan maar eens lachen en gemotiveerd.
En toch gebeurt dat. Naast zorg voor vandaag en angst voor de toekomst is er ook de motivatie om door te gaan. Juist nu.
In Sunny Point zijn onze muzieklessen van start gegaan. Nou ja, muzieklessen, het is veel meer dan dat: zang, dans, storytelling, acteren en instrumenten maken. Juf Urmilla geeft wekelijks les aan 42 kinderen. Er wordt gewerkt aan een musical. Urmilla vertelt dat er steeds mensen komen kijken naar de repetities, dus blijkbaar is het nu al leuk om te zien. De kinderen zijn razend enthousiast. Wij dus ook!
De hiphoplessen gaan ook prima, ook daar wordt toegewerkt naar een presentatie.
We zijn hard bezig eigen woonruimte te regelen voor een gehandicapte jonge vrouw, die eind van de maand de trotse eigenares wordt van een elektrische rolstoel die we voor haar bestelden en maken plannen voor een bibliotheek. De kinderen die we steunen, evenals het grote gezin maken het goed.
In Gujaba hebben de toiletten inmiddels water en wordt ons systeem (waterslang + pomp) zelfs al uitgeleend aan de school een paar kilometer verderop.
Ons iPadteam was een paar dagen in Gujaba om de leerkrachten en kinderen weer een stukje verder te helpen en Annewil en Coco, de stagiaires die in Gujaba een buurthuis gaan opzetten hebben hun koffers al gepakt. Zij vertrekken 28 januari voor 5 maanden naar Suriname.
Wij zijn dus heel gemotiveerd om verder te werken aan onze projecten. Maar daar hebben we uw hulp bij nodig. GEEF ONS. STEUN HEN!
Kunt u 5 euro of mogelijk meer missen? Híer is het niet veel, dáár maakt het een wereld van verschil.
Bankrekening NL 65 TRIO 0390 4619 89 t.n.v. Kansrijk Suriname, Amsterdam.
We zullen uw geld deze keer besteden aan één van de twee onderstaande projecten:
1- We zijn bijna door het geld heen dat bestemd is voor de maandelijkse voedselpakketten.
Voor 50 euro kunnen we een maand eten geven aan het gezin met 9 kinderen dat we steunen.
2- Er is brandstof nodig om de iPadklas goed te kunnen laten werken. Gujaba heeft al sinds vorig jaar maart geen stroom. De school wordt af en toe, als er brandstof is, van stroom voorzien door een kleine generator. De leerkrachten moeten zelf sponsoren zoeken voor de brandstof, en dat wordt door de nijpende economische situatie steeds moeilijker. Uiteraard willen we op termijn werken met zonne-energie, maar het is niet eenvoudig om daar zonnepanelen met voldoende opslagcapaciteit te installeren. Voor 25 euro kan de school weer een week lang een paar uur per dag genieten van en werken met licht, stroom en wifi en dus met de iPads.
Wilt u meer weten? Kijk op onze website (www.kansrijksuriname.org) of like onze facebookpagina (Kansrijk Suriname). Ons team in Sunny Point heeft sinds deze week een eigen facebookpagina, SunnyPoint Kansrijk
Willem Wanrooij, voorzitter
Joleen Caljouw, secretaris