Secretarieel jaarverslag 2019
2019 was, op kleine tegenslagen na, wederom een succesvol jaar voor Kansrijk Suriname.
Met name de projecten van de Clarkeschool en in Sunny Point waren zeer geslaagd.
Hieronder een verslag.
Bestuur KS Nederland
Het bestuur vergaderde in 2019 9 x
Er waren geen bestuurswisselingen, zodat het bestuur nog steeds bestaat uit:
Willem Wanrooij, voorzitter en lid DB, Henk van Tilborg, vice voorzitter, Jeroen Martinot, penningmeester, Joleen Caljouw, secretaris en lid DB, Marien Troost, lid , Bram de Knegt, lid.
Bestuur KS Suriname
Al lang hadden de leden van het bestuur in Suriname aangegeven te willen stoppen met hun werkzaamheden voor KS ivm te drukke andere werkzaamheden. Het vinden van nieuwe bestuursleden was een moeizaam proces. Niet veel mensen in Suriname willen vrijwilligerswerk doen, wat begrijpelijk is gezien de nijpende financiële situatie in Suriname, maar gezien onze doelstellingen en beloningsbeleid wilden we toch proberen daaraan vast te houden.
Uiteindelijk zijn wij erin geslaagd één nieuwe bestuurslid te vinden, van wie wij hoge verwachtingen hebben.
Tolin Alexander heeft zich bereid verklaard de voorzittersrol op zich te nemen. Tolin is een bekend theaterman en regisseur. Hij is geboren in het binnenland, in Tamarin, en geeft nu in vele landen workshops. Op internet is veel over hem te lezen. Hij is goed bekend met het leven in Sunny Point en werkt vaak in projecten voor en met Surinaamse jongeren.
Zodra een secretaris is gevonden zullen de bestuurstaken volledig worden overgedragen.
Activiteiten in Suriname van bestuur, vrijwilligers en stagiaires
Bestuursleden Willem Wanrooij, Henk van Tilborg, Joleen Caljouw en Bram de Knegt, evenals de vaste vrijwilligers Lenie Mulder, Marianne Rutgers en Petra Wanrooij, bezochten verspreid over het jaar al onze projecten. Bezoeken aan Suriname geschieden altijd op eigen kosten.
In maart kwam Arthur Kempen tijdens zijn vakantie een aantal malen hand- en spandiensten verrichten in de bibliotheek, en leuke dingen doen met de kinderen. Zie Nieuwsbrief april 2019
In juli werkte studente Lisa Bron een maand als vrijwilliger in onze bibliotheek in Sunny Point. Zij schilderde en tekende vooral met de kinderen, die dat geweldig vonden. In de Nieuwsbrief van september 2019 kunt u haar verslag lezen.
In september kwamen twee stagiaires Social studies voor 10 maanden hun derdejaars stage lopen in Gujaba. Tot dan toe waren de stages steeds niet langer dan 5 maanden, maar gezien het succes (niet alleen de studenten, ook de docenten van de opleiding waren enthousiast over de stage) en het veranderde curriculum was besloten voor dit project de stage het hele studiejaar te laten duren. Niet alleen KS, ook de studenten verheugden zich erg op deze periode. Helaas hebben de studenten binnen een maand besloten de stage af te breken. Ondanks de uitgebreide voorlichting en voorbereiding was het toch niet wat zij ervan verwachtten. Jammer voor iedereen, vooral voor de mensen in Gujaba, die erg teleurgesteld waren.
In november kwamen Maayke Menger en Ilse Wiering naar Suriname om te helpen in de bibliotheek. Maayke kwam voor 5 maanden, Ilse zou wat korter blijven. Voor Ilse eindigde de reis vrij snel, ze kreeg dengue in ernstige vorm en ging terug naar Nederland. Ook Maayke was besmet, maar zij was minder ziek, ziekte uit in Paramaribo en hervatte daarna haar hulp aan de bibliotheek. Zowel de beheerder, Jeanette, de kinderen, de gehandicapte vrouw Kaaki als de kinderen hebben genoten van haar bezoek. Haar verslag kunt u lezen in de Nieuwsbrief van april 2020
In november werden we tot onze verrassing benaderd door de Surinaamse Maatschappelijk Werkster Rinia Alfaisie, die we al jaren regelmatig ontmoetten, met de vraag of wij het een goed idee vonden dat ze op Sunny Point vanuit onze bibliotheek seksuele voorlichting zou gaan geven voor de kinderen daar. Uiteraard vonden we dit erg fijn, de vraag was ons vanuit Sunny Point al met enige regelmaat gesteld. Zelf vonden we dat we niet genoeg expertise hadden om de cultuur in Sunny Point te respecteren en toch een goede voorlichting te geven. Zij zal direct in 2020 starten.
Activiteiten in Nederland
In Nederland werd veel goede, merendeels gebruikte kleding verzameld en regelmatig opgestuurd naar Sunny Point, waar wekelijks een Bun Kopu Serie (tweedehands verkoop) werd gehouden. Het mes sneed zo aan twee kanten: mensen konden voor heel weinig geld goede kleding kopen en Jeanette verdiende zo geld om haar gehandicapte pleegdochter te kunnen onderhouden en te sparen voor de bouw en inrichting van haar cateringzaak. (het eerste in Sunny Point)
Verder werd af en toe op verzoek een lezing gegeven over onze projecten, wat eigenlijk altijd resulteerde in kleinere of grotere giften.
Subsidieaanvragen gingen de deur uit en werden vaak gehonoreerd. zie verder in dit verslag.
Sponsoren en giften
Weer kunnen we dankbaar terugkijken op alle donaties die we, zowel van particulieren als van fondsen, mochten ontvangen.
Onze hartelijke dank hiervoor!
Om vooral de lopende kosten te kunnen voldoen, zijn we gestart met twee fondswerfacties:
1- een flyeractie die naar al onze contacten is gestuurd via de nieuwsbrief
2- doelshoppen. zie hier hoe het werkt.
Hieronder doen wij verslag van al onze projecten
De Clarkeschool
KS ondersteunt de Clarkeschool (18 km buiten Paramaribo, iets voorbij Sunny Point) al sinds 2010. Inmiddels is de school veranderd van de armste school in heel Suriname tot een voorbeeldschool voor de gehele omgeving. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat dat niet alleen de verdienste van KS is. Schoolleider Jane Ladi is een kei in geld lospeuteren van diverse instanties. Vernieuwingen aan de school werden dit jaar door andere organisaties gedaan.
Nadat we in 2016 startten met een ontbijtproject voor de kinderen die niet konden rekenen op één behoorlijke maaltijd per dag, openden we eind 2018 “de Hof van Clarke “, bestaande uit moestuinbakken en vruchtbomen op het schoolterrein. Hiertoe moest het gehele schoolterrein omheind worden.
We staan er versteld van hoe snel iets in het Surinaamse klimaat groeit! Al snel kon er geoogst worden. Doel is dat er uiteindelijk genoeg groeit om met enige regelmaat een goede maaltijd, bv cassavesoep op school te bereiden, maar zover is het nu nog niet. Soep is een goede maaltijd als deze calorisch wordt versterkt met cassave, en er verder veel groenten in zitten en kip. Een hok en kippen is nog een wens, en inmiddels hebben we daar een donatie voor gekregen. Het plan is al rond, de bouw nog niet. In november was er voor het eerst genoeg voor eenmalig soep voor iedereen, maar verder wordt voorlopig de geoogste groente meegegeven aan de kinderen die het het meeste nodig hebben.
Inmiddels is al wel fase twee, meer moesbakken, opgeleverd, en hebben we ook een flinke donatie gekregen voor het planten van meer vruchtbomen .
Ook is een aanvang gemaakt met het inrichten van de schoolkeuken. Er is een gasstel en een voorraadkast met pannen. Aan de rest wordt gewerkt.
Een leerkracht is aangesteld die zich uitsluitend met de moestuin bezighoudt. Zij onderhoudt samen met de kinderen de tuin en de biologielessen worden deels door haar in de tuin gegeven.
Sunny Point
1- bibliotheek
De bibliotheek is nog steeds een enorm succes. Iedere openingsdag (3x per week) komen er veel kinderen boeken lenen. Ook is er regelmatig iets gezelligs te doen, georganiseerd door vrijwilligers, of is er een middag waarop een Surinaamse kinderboekenschrijver/ster voorleest uit eigen werk.
We kregen een mooie donatie van het Moekefonds voor de exploitatie en het onderhoud van de bibliotheek en het terrein eromheen.
Het kostte enige moeite elektriciteit en water te krijgen, maar inmiddels is dat in orde,
Van de Rotary in Paramaribo kregen we geld voor een boekenkast.
2- Huis gehandicapte vrouw
De aangepaste woning voor een gehandicapte vrouw die we aan de bibliotheek vast bouwden, wordt naar tevredenheid bewoond door Kaaki, die nu vrijwel zelfstandig kan leven.
3- Microcrediet en subsidie voor cateringzaak.
Toen wij de bibliotheek bouwden, bouwden we tegelijkertijd het casco voor een cateringbedrijfje. Jeanette, de beheerder van de bieb, had al jaren deze wens, die we nu helpen te realiseren. Maandelijks lost ze af op het bedrag dat wij haar geleend hebben. Verder spaart ze om genoeg geld te hebben alles af te maken. Dankzij een genereuze gift van de Van den Tweel Foundation is haar winkeltje nu vrijwel af. De menu‘s zijn ontworpen. Ze wacht nu op de stroomaansluiting. Dat lijkt iets gemakkelijks, maar in Suriname kan het zomaar gebeuren dat je daar maanden op moet wachten. Maar in 2020 heeft Sunny Point zeker haar eerste eethuis met afhaal.
4- Muzieklessen
De muzieklessen zijn nog steeds een groot succes. Juf Urmi verzint steeds nieuwe dingen voor de kinderen, er wordt gezongen, gedanst en met zelfgemaakte instrumentjes muziek gemaakt.
O.a. dankzij een donatie van de Woudkapel in Bilthoven is haar betaling weer voor een aantal maanden zeker gesteld.
5- Huiswerkbegeleiding
De huiswerkbegeleiding aan lagere- schoolkinderen liep goed. Eerst werd les gegeven in de bibliotheek, maar gezien het gebrek aan ruimte voor grote tafels en 20 stoelen is er uitgeweken naar de buurvrouw, “Mamadoe”, die op zondag een kerkgenootschap huisvest onder een afdak aan haar huis, en de ruimte wel voor een klein bedragje beschikbaar wilde stellen aan de huiswerkgroep.
2x per week kregen ruim 20 kinderen hulp bij huiswerk, extra les in rekenen en taal en werden repetities gezamenlijk voorbereid. Dit resulteerde is uitstekende rapporten, blije kinderen en ouders, en een trotse juf.
6- Hiphoplessen
In 2019 startten we met een nieuwe hiphopdocent. De school waar de lessen eerst werden gegeven wilde geen lokaal meer beschikbaar stellen, dus in eerste instantie werd er gedanst op het schoolplein. Dat ging prima, maar niet als het regende, en dat is toch de helft van het jaar. Uiteindelijk vonden we een goede andere ruimte, waar we tegen een kleine vergoeding gebruik van mogen maken. Er is daar zelfs licht!
De Stichting Vrienden van de Surinaamse Atletiek sponsorde wederom de lessen het gehele jaar!
Individuele ondersteuning
We steunden in schooljaar 2018-2019 een aantal kinderen in Brownsweg met schoolgeld voor de MULO. Echter, we kregen zo weinig respons op onze vraag rapporten e.d. te laten zien, en zelfs op de vraag of de kinderen over waren gegaan, dat we besloten dit niet te continueren in schooljaar 2019-2020.
Ook voor een paar kinderen op de Clarkeschool stopte de ondersteuning. Dit was een moeilijk besluit, maar helaas was niet te controleren of het geld werkelijk naar de kinderen ging, en kwam er totaal geen respons , zowel van de kinderen als van de leerkrachten. Aangezien wij onze uitgaven moeten kunnen verantwoorden, hebben we deze steun stopgezet.
In Sunny Point continueerden we het school- en busgeld voor een HAVO- leerlinge, zowel voor schooljaar 2018-2019, als 2019-2020. Zij behaalde uitstekende schoolresultaten en begon op 1 oktober aan haar eindexamenjaar.
Haar jongere zusje begon 1 oktober aan de MULO. Ook voor haar betalen we bus- en schoolgeld. Haar kerstrapport was uitstekend.
De lagere school in Brownsweg
Het iPadonderwijs op school kwam dit jaar in gevaar omdat de docent die hiervoor aangesteld was, vrijwel het gehele jaar moest invallen voor zieke of zwangere leerkrachten. De iPads werden wel af en toe gebruikt, maar niet zoals de bedoeling was. De schoolresultaten waren ronduit slecht. Aan het begin van schooljaar 2019-2020 spraken we met het schoolhoofd af dat we nog even aanzien of er een verbetering komt, zo niet, dan zullen we de iPads daar weghalen.
Dankzij een onverwachte gift konden we de school verblijden met 30 prachtige tafels en stoelen voor de hogere klassen.
Gujaba
1- Water voor WC’s
Ook hier waren we niet tevreden over de communicatie. De waterpomp werkte niet goed, maar dat was niet gerapporteerd, met als gevolg dat er in de droge tijd nog steeds te weinig water was.
Bovendien was een van de watertanks omgevallen, en had niemand dat hersteld.
Omdat onze stagiaires uiteindelijk niet naar Gujaba kwamen (zie eerder in dit verslag) ging de communicatie vooral via whatsapp en dat is in een dorp waar meestal geen stroom is en internet schaars, erg moeilijk. We zullen onderzoeken hoe we dat beter kunnen doen.
2- Buurthuisactiviteiten
Eveneens door het uitblijven van de stagiaires verliepen de buurthuisactiviteiten niet naar wens. Het enige dat regelmatig gebeurde waren de voetbaltrainingen. Echter, alle ballen die wij naar het binnenland stuurden, ook de duurdere ballen, gingen snel kapot. Daar moeten we een oorzaak voor vinden anders betekent dat het einde van de voetbal en dat is jammer, zeker omdat met naast gelegen dorpen een competitie is opgezet.
Toekomstplannen
Over onze toekomstplannen kunt u lezen in het beleidsplan 2020
We verheugen ons op een nieuw Kansrijk jaar.
Joleen Caljouw, secretaris