Project Tembe schilderkunst

Kansrijk Suriname biedt kansen aan jonge mensen. We doen dat vanuit de sterke overtuigingen dat: 

  •         een mens eten, drinken en kleren nodig heeft om te overleven. 
  •         opleidingen nodig heeft om de toekomst tegemoet te durven zien 
  •         energie nodig heeft om zich te ontworstelen aan armoede en misère 
  •         zelfvertrouwen en trots daarvoor onontbeerlijk zijn. 

Kunst is een prima middel voor de bevordering van zelfvertrouwen. Samen werken aan een mooiere wijk, kan je trots maken op jezelf en op je wijk. De marrons hebben een eigen kunstvorm, die ontwikkeld werd uit Afrikaanse tradities. Tembe-kunst siert deuren van huizen in het binnenland en de stevens van de korjalen. De motieven worden geschilderd en in hout uitgesneden. De geometrische patronen zijn familiegebonden. Jonge familieleden krijgen ze overgedragen door hun oom. Ooms zijn in de marroncultuur belangrijker dan vaders. 

Natuurlijk zijn al die gebruiken aan erosie onderhevig, net als overal ter wereld. De eigen cultuur vervlakt. Dat geldt zeker voor Sunny Point, waarvan de meeste bewoners ooit, uit het binnenland naar de stad trokken. Kansrijk steunt initiatieven van bewoners van Sunny Point om de eigen cultuur levend te houden en te versterken. Weinig is zo geschikt om zelfvertrouwen een boost te geven, als de trots op een traditie waarin men staat. 

De mensen in Sunny Point hebben op allerlei manieren moeite gedaan om van restmaterialen  schuttingen te maken, en er zijn veel kale muren. Met Tembe-schilderingen. erop zullen die toegevoegde waarde krijgen.
De oude binnenstad van Paramaribo staat op de Wereld Erfgoederenlijst. Sunny Point is nu een onaantrekkelijke no-go area.

Kansrijk Suriname streeft ernaar, om in samenwerking met de Marron-verenigingen in Sunny Point de Tembe-kunst levend te houden en zichtbaar te maken door een gericht programma over meer jaren.  

Hoe mooi is het, als deze wijk ook een toeristische trekpleister kan worden van de eerste orde. Sunny Point, een plek waar je geweest moet zijn! 

 

 Lees dit leuke artikel over onze open dag in april 2023 in  De Ware tijd