Digitaal onderwijs

mei 2020.  Tijd voor een update.

ondanks onze gematigd enthousiaste verhalen hieronder is het nu toch zo dat het project niet meer goed loopt.
Voorlopig worden de iPads (soms) nog gebruikt, als de iPadleerkracht niet moet invallen voor een zieke of zwangere collega, maar op deze manier levert het project niet op wat wij ervan verwachtten.
We hebben het nog niet opgegeven, maar voorlopig staat dit project op een laag pitje.

 

november 2015
50 iPADS VOOR SCHOLEN IN HET BINNENLAND

 

DSC07881‘Ik ben altijd op de een of andere manier bezig met politiek, informatie, technologie,onderwijs en toekomst’, schrijft MAURICE DE HOND op zijn website.

Dat wordt geïllustreerd door het bezoek dat hij in maart 2015 bracht aan Suriname. Hij peilde daar het stemgedrag en voorspelde de winst van Desi Bouterse en zijn partij. Hij schreef er een boeiend artikel over. Hij hield ook een lezing voor vertegenwoordigers van politieke partijen en sprak daar over politieke peilingen, maar vooral ook over hoe ICT het onderwijs kan veranderen en verbeteren: zijn Steve JobsSchool project (www.o4nt.nl).

Imro Leidsman was destijds schoolhoofd in Gujaba en politiek actief. Hij stond op een verkiesbare plek voor zijn partij. Kansrijk Suriname werkte nauw met hem samen en zo kwam het dat onder het gehoor van Maurice de Hond ook onze secretaris Joleen Caljouw en vrijwilligster Marianne Rutgers zaten. Zij legden na afloop contact met Maurice en gaven informatie over onze Stichting en onze inspanningen voor kansen in het onderwijs.  Dat werd gevolgd door een aantal gezamenlijke bezoeken aan scholen en gezinnen in Sunny Point Paramaribo. Cijfers werden ook besproken: de slagingskans van leerlingen in het binnenland (Gujaba) voor het toelatingsexamen MULO (=MAVO) is 7%. Daaruit groeide het voornemen om een proef te doen of de combinatie onderwijs en ICT ook hier voor meer kansen kan zorgen.

Het resultaat : Maurice de Hond heeft, met behulp van de Apple distributeur Xando uit Zwolle (www.xando.nl)  gezorgd voor 50 iPads en daar de apps, zoals Rekentuin en Muiswerk op geplaatst, die steun gaan geven bij het reken- en taalonderwijs. De directeur van onze grote sponsor Alembo in Paramaribo zorgt voor de technische ondersteuning . We startten per 1 november 2015  in Gujaba met rekenonderwijs in de zesde klas (het achtste leerjaar) m.b.v. iPads.

Inmiddels (november 2016) is het project verplaatst naar de openbare school in Brownsweg,  ivm problemen m.n. met de stroomvoorziening in Gujaba. In Brownsweg is 24 uur per dag stroom, dus de iPads kunnen gemakkelijker worden opgeladen. Waarom voor Brownsweg werd gekozen en niet voor een ander dorp met een goede stroomvoorziening in het binnenland: Imro Leidsman van Gujaba overgeplaatst naar Brownsweg, hij was al bekend met de iPads, de schoolresultaten waren tot dan toe bedroevend, dus die keuze lag voor de hand.
Het lijkt erop dat de resultaten van de leerlingen langzaamaan beter worden, als zijn we er nog lang niet!
In juni /juli 2017 hebben twee vrijwilligers de leerkrachten in Brownsweg bijgestaan en in oktober/ november hebben twee PABOstudenten uit Nederland daar stage gelopen, met groot succes! Net voor de grote vakantie, in juli/augustus 2018 komt er weer iemand uit Nederland helpen.

Jawel het kan! Samen de wereld een beetje beter maken.

Wilt u ons helpen?

U kunt HIER geld aan ons overmaken