Weer een blog van Anne-Wil en Coco

Hallo allemaal,
Hier weer een bericht van ons uit Suriname. We zijn weer twee weken in Gujaba geweest en zijn van start gegaan met de spellen in het Kruto Oso (het gemeenschapshuis). De sleutel van het opberghok is in ontvangst genomen zodat we al ons materiaal kunnen opbergen. De eerste dag van deze periode hebben we kennis gemaakt met tropenarts Maarten van de Medische Zending. Hij was enthousiast over ons project en stelde voor om het project te presenteren aan de medewerkers van de Medische Zending. Om meer bekendheid te krijgen in het dorp hebben we dit dan ook gedaan. Deze mensen zijn namelijk iedere dag in contact met de plaatselijke bevolking en kunnen ons project in de eigen gesproken voertaal uitleggen. De gezondheidsassistenten reageerden enthousiast en vonden het goed dat wij ons inzetten voor de jeugd.

IMG_4460Wij hebben een weekschema gemaakt waarop een overzicht van de activiteiten. Het rooster hebben we in de wachtkamer van de medische zending, de beide scholen en in het Kruto Oso opgehangen. Hiermee hopen we dat de mensen weten waarom wij hier zijn en dat zij weten waar ze hun kind in de middag naar toe kunnen sturen. Donderdags zijn we begonnen met onze eerste activiteit in de zaal. Er waren wel meer dan 70 kinderen! Hartstikke leuk dat er zoveel kinderen waren, maar we hadden het hard te halen. De spelletjes middag was goed uit gepakt en de kinderen vermaakten zich met puzzels, domino’s, memory, 4 op een rij en springtouwen.

Het eerste weekend in Gujaba was erg spannend. Er vond dat weekend een traditie plaats. Twee vrienden gingen jagen en een van hen is per ongeluk door de ander om het leven gebracht. De familie van de overledene is dat weekend naar Gujaba gekomen om waardevolle spullen van de familie van de dader in beslag te nemen. Het is een traditie omdat zij deze situatie op deze manier oplossen en het wordt door de politie gedoogd. Wij moesten het weekend binnen blijven omdat de bevolking denkt dat als die personen jou zien, de geest van de overledene je dood maakt. Het was een hoop getrommel, geschreeuw en lawaai. Wij vonden het stiekem toch wel spannend wat er allemaal aan de hand was. Toch mooi om zoiets mee te mogen maken!

IMG_4577IMG_4545IMG_4470

De week erop hebben we voor het eerst film kunnen laten zien in de zaal. We hebben het klokhuis kunnen laten zien omdat het dorp even voorzien was van stroom in de avond. Hier hebben we dus gebruik van gemaakt! Het was wel jammer dat er niet veel geluid uit het kleine beeldscherm kwam en de kinderen er doorheen aan het praten waren. We hebben het die week erop nog eens geprobeerd en vroegen mevrouw Libretto (schoolhoofd OS2) of ze orde wilde houden. Het werkte en de kinderen waren al een stuk rustiger. De activiteiten lopen goed en de kinderen maken ontzettend veel plezier. Ze laten trots de gemaakte tekeningen en knutselwerkjes zien.  Voor de dinsdag middag hebben we een man gevonden die iedere week een voetbalwedstrijd wil organiseren voor de jongens. Hij kiest iedere week andere jongens zodat iedereen aan de beurt komt. Hij is ontzettend fanatiek! We hebben ook een meisje gevonden dat op de donderdagmiddag spellen met de kinderen wil doen. Zij is vaak mee komen kijken tijdens de activiteiten en hielp ons erg goed. Ze kwam zelf met leuke nieuwe ideeën en vond het erg leuk om een activiteit in de week over te nemen.

IMG_4603Het laatste weekend voordat we terug naar de stad gingen, zijn we naar het resort Menimi geweest. Het was heerlijk om na bijna twee weken weer in een bed te slapen! We hebben genoten van de natuur en zijn in de avond op kaaimannen jacht geweest.

Het waren twee goede weken waarin veel is gebeurd!