terugblik zomer Sunny Point

Terugblik zomer Sunny Point Suriname
 
Als we terug denken aan Suriname, dan krijgen we het helemaal warm van binnen en onze kinderen gaan dan glunderen. De jongste (7 jaar) heeft een tekening op de koelkast gehangen met ‘Ik ben Freek en ik hou van SU’, onze dochter (9 jaar) noemt de reis naar Suriname ‘De mooiste vakantie van mijn leven!’ en onze oudste (11 jaar) zou willen dat hij er nog was, omdat het er zo relaxt is….
 
Zes weken verbleven we in een mooi huis met tuin aan de rand van Paramaribo, het voelde als thuis. In de weekenden maakte we mooie tripjes naar het binnenland, dan vierden we vakantie. Op dinsdag, woensdag en donderdag reden we met de bus vanuit Ondrobon naar Sunny Point en organiseerde we activiteiten in de bieb en op het schoolerf.
 
In het begin werd er regelmatig aan ons in de bus gevraagd of we wel goed zaten. We vielen zo met vijf witte mensen ook wel erg op in een volle bus creolen 🙂 Maar in Sunny Point begonnen ze ons steeds beter te leren kennen en de kinderen vertelden elkaar als we er waren. Het werd dan ook drukker en drukker in die weken. Van in het begin een klein groepje van 6 kinderen tot aan het einde ruim 40 kinderen!
 
Op dinsdag deden we sport en spel, zoals Twister, touwtje springen, koekhappen, estafette, stoepkrijten, ballontrappen, kringspelletjes, tikkertje, sponzenrace, stoelendans. We hadden hierbij extra aandacht voor samenwerken en doorzetten.
 
De woensdagen stonden in het teken van toneelspelen. Hierbij oefenden we in het laten zien van verschillende emoties, gingen we dingen uitbeelden, leerden ze voor een groep te staan en speelden we scenes waarbij grenzen aangeven belangrijk was.
 
Donderdags dachten we na over waar we goed in zijn (onze krachten) en wat we nog dromen (doelen bereiken). Dit deden we door middel van creatieve opdrachten zoals een dromenvanger maken, jezelf tekenen, elkaar complimenten geven, armbandjes maken.
 
De laatste week was echt een feestweek! Op dinsdag deden we grappige gekke spelletjes op het schoolerf (Crazy44) en op woensdag en donderdag gingen we naar kindermuseum Villa Zapakara. Er zijn 100 kinderen in totaal meegeweest! Wat een belevenis was dat! Met twee bussen naar Paramaribo en in het museum leerden ze over de kracht van Suriname, van de natuur, van jezelf en van de verschillende culturen. Ze kregen ranja en een pannenkoekje. Daarna konden ze nog even in de speeltuin spelen en er werden spontaan klapspelletjes gedaan en danscirkels gemaakt. In de bus terug aten we bakoven (bananen) en zongen we liedjes.
 
Wat een leuke verschillen hebben we ontdekt met de kinderen in Sunny Point Suriname en de kinderen in Nederland!
In Nederland zijn de kinderen goed in doelen en dromen najagen, in reflecteren, diep nadenken, in hun grenzen aangeven, iets ter discussie stellen, een opdracht vrij interpreteren, oplossingen bedenken.
In Suriname zijn de kinderen goed in leven met de dag, zichzelf vermaken met weinig spullen, luisteren en volgen, de situatie accepteren zoals het is, oplossingen uitvoeren.
Voor de Nederlandse kinderen is het een uitdaging om van ’niets’ iets te maken en aan de slag te gaan zonder gebruiksaanwijzing. Juist even zelf creatief zijn ipv kant en klaar speelgoed of een bouwpakket met einddoel.
De Surinaamse kinderen vinden het een uitdaging om na te denken over wat ze leuk vinden, hoe je verschillende emoties uit en wat hun dromen zijn voor de toekomst. Juist even zelf nadenken ipv opvolgen wat een ander zegt dat je moet doen.
Mooi toch, dat iedere omgeving zo z’n eigen kwaliteiten naar boven brengt in kinderen.
We hebben zo enorm genoten van dit avontuur! We willen Stichting Kansrijk Suriname ontzettend bedanken voor deze kans. Een heel heel groot compliment voor Norma, Urmie en Jeanette die zich zo enorm inzetten voor de kinderen in de bieb en huiswerkbegeleiding! En als laatste natuurlijk een hele dikke brasa voor alle gezellige lieve kinderen in Sunny Point!
Liefs, Merijn en Brechje
Pepijn, Isabel, Freek