Dag 1 t/m 5 van het iPadproject

Op 7 november vertrokken wij, Marianne en Joleen, voor een maand naar Suriname. Hieronder een samenvatting van het verslag van onze eerste week.

Dag 1, zondag 8-11
File_005Meteen de volgende ochtend vertrokken we, samen met Jaap en Geertje, nieuwe vrijwilligers die zich op de valreep aandienden ( hun verhaal volgt in de volgende blog) en Jorge, de technische man van Alembo, onze grote sponsor in Suriname, met 48 iPads naar Gujaba.

Overvuld met adrenaline na een enerverende reis, erg laag water ( tekst van de bootsman: Het water is erg droog dus de boot rijdt niet overal) waarbij we bij 3 sula’s (=stroomversnellingen) moesten uitstappen en onze kostbare lading moesten toevertrouwen aan de bootsman, kulaman en soms wel 10 duwers (gelukkig zaten de ipads in waterdichte tassen, maar het bleef eng), kwamen we pas om half vijf aan in Gujaba.

Om half 6 richting school. Vriendelijk ontvangen door het schoolhoofd en meteen aan de slag met de leerkrachten. Op zondag dus. De school staat een beetje buiten het dorp en de leerkrachten wonen op het terrein van de school. Er was toen nog geen stroom, daar gingen Jaap en Jorge mee aan de slag. Er was 1 stopcontact beschikbaar voor de lichtmotor én voor het opladen van de iPads én voor de wifi. Normaal is er in het binnenland van 6-10 ‘s avonds stroom, opgewekt door een generator, maar sinds maart wordt er geen diesel meer geleverd door de overheid omdat de staatskas leeg is en zitten de mensen dus zonder stroom, behalve degenen die zelf een generator hebben en geld voor de brandstof. De school heeft wel een generator, maar geen geld voor brandstof, dus die hadden wij bij ons.
Joleen hield een algemene peptalk, daarna kregen alle leerkrachten (12 stuks) een iPad met les 1 van Marianne ( hoe zet ik ‘m aan en hoe open ik een app en zo) en vervolgens deden we om de beurt een app met de groep. Iedereen laaiend enthousiast en niet meer te stuiten. Die avond mochten ze hem allemaal mee naar huis nemen en iedereen die geen leerkracht van de tweede of zesde was, (daar gaan we met de lessen starten),deed heftige pogingen haar klas er ook bij te krijgen. Woensdag is hier een nationale feestdag maar we hebben afgesproken dat de zesde klas gewoon de hele dag komt.Morgen wordt de wifi geïnstalleerd, en krijgen de leerkrachten een middag-en avondles. Dinsdag zijn de kinderen aan de beurt.
Wij zijn superenthousiast! Inmiddels is er stroom.

File_002

File_003

File_004

IMG_4651

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2, maandag 9-11
Vandaag erg veel administratieve rompslomp, toekenning van een iPad aan een vast kind, en weer les aan de leerkrachten. Iedereen wordt steeds gemotiveerder.

IMG_4721 IMG_4725 IMG_4730 IMG_4786

Dag 3, dinsdag 10-11
IMG_4990Er zijn van die dagen die niet stuk kunnen. Vandaag is er zo eentje. Vanmorgen bij drie klassen de iPad geïntroduceerd : de beide tweede klassen, zoals gepland, en ongepland een eerste klas omdat die klas nou juist een leerkracht heeft die meer kennis heeft van een tablet dan de andere leerkrachten en we haar daarom bij het beheer en de administratie van het geheel willen betrekken.
Rare probleempjes: er zitten twee kinderen in de bus, en er komt er eentje bij, hoeveel zitten er dan in de bus? Vraag: wat is een bus?
Desondanks gingen de bussommen goed. En dat de bus toeterde was een groot succes. Enorm niveauverschil, sommige tweedeklassers herkenden de cijfers nog niet, andere maakten de app op het hoogste niveau.
Bij de zesdeklassers in de klas geweest. Uitleg gegeven. Gevraagd wie morgen ondanks de vrije dag toch op school wil komen. Iedereen! Aan het eind een enorm applaus. De algemene tendens was: wij zullen Suriname wel eens laten zien dat die kinderen uit het binnenland ook wel wat kunnen.
Vanmiddag weer les aan de leerkrachten. Wat probleempjes met de WiFi , maar dat is inmiddels opgelost dankzij Jorge, onze technische man die alles kan en ook nog mooie foto’s kan maken.
Tot voor kort was er iedere middag school. M.i.v. dit schooljaar is dat afgeschaft. Daar was ons iPadprogramma op gebaseerd. Met de leerkrachten besproken hoe we dat aan kunnen pakken. Er zijn 10 leerkrachten die op vrijwillige basis de middagen voor hun rekening willen nemen, iedere dag 2. Geweldig! En de kinderen vinden het perfect.
Dus m.i v. volgende week heeft Gujaba een buitengewone middagschool.
Morgen moet de klapper worden, de hele dag werken met de zesdeklassers. Wisseling van de wacht: Jorge eruit, Jean Paul, ook van Alembo, erin.

IMG_4931 IMG_5015 IMG_5022 IMG_5044 IMG_5066

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4, woensdag 11-11
De dag met de zesdeklassers was zeer hectisch, maar ook zeer geslaagd. 50 leerlingen in 1 lokaal, en de juffen waren stomverbaasd dat het zo rustig was. Alle apps werden geprobeerd, nog zonder dat we instructies gaven. Niet iedereen lukte dat, maar men hielp elkaar en wij waren met een heleboel, 4 van ons en veel juffen. Een aantal grote jongens begon wel meteen met het bezoeken van sites die niet direct de bedoeling waren, en met het downloaden van van alles, dus we besloten, onder leiding van JeanPaul, tot het instellen van beperkingen op alle iPads. Slechts een paar sites kunnen bezocht worden. Het is een heidens karwei, maar we denken dat het de moeite waard is.. Onder protest gingen de kids aan het eind van de dag naar huis, wij waren gesloopt. Geen les meer voor de leerkrachten.

Dag 5, donderdag 12-11
Weer een prima dag achter de rug. Iedereen wordt steeds beter in alles. Onze admin docenten kunnen er heel wat van, en de enige meester wil morgen terugkomen want hij heeft de eerste aan- en- uit- les gemist.
Vandaag was er weer wat leuks: als je klaar bent, druk je op ga.
Een Saramaccaan kan de g niet uitspreken, die zegt in plaats daarvan een k.. Dus als je zegt druk op ga dan toetst de andere partij een K in.
Dat is maar een van de vele communicatieprobleempjes .
Vandaag hebben ze een dank- filmpje ingesproken voor Maurice de Hond. De juffen en de meester dan. De “making of” was het leukst. Vreselijk gelachen. Morgen de laatste restjes. Vanavond moeten we ook nog het e.e.a. doen, maar daar hikken we nog even tegenaan.
Eerst maar ons dagelijks rantsoen Parbo bier. We staan in starnews, zijn op het STVS journaal geweest en stonden in de Times of Suriname.
Vandaag eindelijk klaar met het “uitkleden” van alle iPads. Wat een werk…
Nu kunnen de kinderen alleen op de sites die wij toegestaan hebben ( rekenen-oefenen.nl en meer van dat soort zaken). Dat was wel nodig , een aantal handige jongetjes in de zesde wist razendsnel te ontsnappen aan de schoolse zaken…

juffen met ipadsJean Paul van Alembo gaat morgen terug. Wij blijven nog een dagje, want er moeten nog weektaken ingevuld worden. Dat doen we dus zaterdag met een paar gemotiveerde docenten. Voor het donker varen we door naar Dan, voor ons thuiszorgproject. Jaap en Geertje gaan 1 dag mee en gaan dan terug naar huis.

Wordt vervolgd.  Marianne en Joleen