Stageplaatsen voor SPH-studenten in Gujaba, in het binnenland van Suriname

IMG-20160428-WA0004 (1)IMG_32291934511_10204363261122079_6267904598016079958_nAan de Surinamerivier, midden in het oerwoud, ligt het dorp Gujaba, alleen per korjaal over het water te bereiken. Gujaba is een groot dorp (4000 inwoners) met heel veel kinderen. Er staan twee openbare lagere scholen.  Beide scholen hebben ongeveer 400 leerlingen. 

We hebben hier voorzieningen geregeld voor de opslag van water voor het doorspoelen van de wc’s op 1 school. Dit mobiele systeem kan ook ingezet worden om in de droge tijd de durotanks op andere plaatsen in het dorp te vullen.

Ook hebben we een buurthuis met activiteiten voor de basisschooljeugd opgezet, in de vorm van sport-(voetbaltraining) ,spel-.  en knutselactiviteiten. Dit werkt goed als er stagiaires en/of vrijwilligers  gedurende een aantal maanden zijn. De afgelopen jaren is dat aardig gelukt. De voetbaltraining heeft inmiddels een vaste plak gekregen in het dorp. De kinderen doen mee met voetbalwedstrijden in andere dorpen.

Deze activiteiten kunnen verder uitgebreid worden en daarvoor zijn we op zoek naar stagiaires voor minimaal drie maanden, liever langer, willen doen.

KENMERKEN VAN DE SITUATIE

De kinderen in Gujaba spreken Saramaccaans. Het onderwijs is in het Nederlands. Als ze op school komen, is dat een nieuwe taal voor ze. Willen ze op school iets kunnen leren of naar het vervolgonderwijs gaan, dan is een behoorlijke beheersing van het Nederlands noodzakelijk. Kansrijk Suriname onderzoekt op dit ogenblik  of het haalbaar is een app te maken om het leren van het Nederlands aanzienlijk te verbeteren en te versnellen.

Het verblijf in Gujaba is een enorme ervaring. Je zult kennismaken met een geheel andere cultuur dan je gewend bent. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar biedt wel een enorme uitdaging

 

Stagiaires zullen steeds 3 weken in Gujaba zijn (maandagmorgen t/m vrijdagmorgen en 10 dagen (vrijdagavond tot maandagmorgen) in Paramaribo.

We streven ernaar altijd minimaal 2 stagiaires te plaatsen. Er zijn plaatsen voor PABO- en SPH-studenten voor resp. de school en het buurthuis

DSC09731

Nieuwsbrief_Mei_2016_1_Kansrijksuriname

WAT ZOEKEN WE?

SPH studenten die

 • in de middag- en avonduren, in het buurthuis dat door Kansrijk Suriname is opgezet, de activiteiten voor de basisschoolkinderen ondersteunen en uitbreiden.

 

WAT BIEDEN WE?

 • woonruimte tegen een zeer geringe vergoeding in Gujaba
 • hulp bij het vinden van woonruimte in Paramaribo
 • hulp bij het leggen van sociale contacten
 • brede begeleiding vooraf, tijdens en na de stage
 • ondersteuning bij de dagelijkse gang van zaken
 • de mogelijkheid uitstapjes te maken naar naburige dorpen en om het Surinaamse regenwoud in al zijn pracht te ontdekken
 • de gelegenheid om Paramaribo te beleven
 • een stage te doen die een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het onderwijs in Suriname

 

WAT IS JOUW INVESTERING?

 • bekostigen vliegreis, plusminus € 750,- retour
 • bekostigen verblijf en levensonderhoud in Paramaribo
 • bekostigen verblijf en levensonderhoud in Gujaba
 • een flinke dosis enthousiasme en energie
 • kennis en kunde vanuit je opleiding

 

TIJD

De stage speelt zich grotendeels af in Gujaba, afgewisseld met korte verblijven in Paramaribo.

De grote vakantie is van half augustus tot 1 oktober. Er is kerstvakantie van 24/12 t/m 4-1  en paasvakantie van 13 t/m 3. De stagetijd kan dus liggen tussen 1 oktober 2016 en 1 augustus 2017. .

 

INTERESSE?

Heb je interesse? Stuur dan een mail naar : secretarisks@gmail.com

Wilt u ons helpen?

U kunt HIER geld aan ons overmaken