Van november 2019 tot maart 2020 was Maayke Menger vrijwilliger in onze bibliotheek in Sunny Point.

In totaal ben ik 4 maanden in Suriname geweest om vrijwilligerswerk te doen in de bibliotheek op Sunnypoint. Dit was een super ervaring. Ik ging ongeveer 3 keer per week naar de bibliotheek toe. Ik werd altijd hartelijk ontvangen door Jeanette. Jeanette kookte altijd graag voor me en liet me allerlei soorten Surinaamse gerechten proeven. Jeanette is bezig om haar eigen cateringbedrijf te starten en ze heeft al een mooi begin. In de tijd dat ik er was heeft ze in de ruimte naast de bibliotheek geïnvesteerd, waar ze haar cateringbedrijf wil gaan starten. De ruimte begint er al steeds meer op te lijken. Inmiddels zit er al een betegelde vloer in. Het plafond is gedaan. En op dit moment wordt er gewerkt aan de muren.   

Ik probeerde elke dinsdag, donderdag en zaterdag naar de bibliotheek te gaan om daar te helpen. Er kwamen vaak heel veel verschillende kinderen maar zo langzamerhand begon ik steeds meer kinderen te leren kennen. Kinderen komen graag een nieuw boekje uitzoeken. De naam van deze kinderen  en de titel van het boek wordt opgeschreven. De volgende keer als de kinderen weer komen nemen ze het oude boekje mee terug en kiezen ze weer een nieuwe uit. Af en toe komen er nieuwe kinderen dan moeten deze kinderen 2.50 SRD inschrijfgeld betalen. 

Er was altijd veel te doen in de bibliotheek. Ik hielp de kinderen met leren lezen en af en toe met huiswerk begeleiding. Ik nam vaak speelkaarten mee en daarmee leerde ik de kinderen verschillende spelletjes. Ook gebruikte ik vaak taalspelletjes.

De kinderen willen graag leren, en vinden het super leuk om spelletjes te spelen.

 

Sinds een tijdje komt mevrouw Rinia Alfaisie langs om seksuele voorlichting te geven in de bibliotheek. Dit is een keer in de twee weken op een donderdag. Kinderen krijgen geen seksuele voorlichting op school. Om dit te promoten waren er posters gemaakt voor deze voorlichtingsdagen.

Er kwamen de eerste dag wel 80 kinderen op af dus de hele bibliotheek zat vol! Ook de volgende keren kwamen er weer veel kinderen. 

Het is goed om te zien dat dit buiten schooltijd gebeurt en dat er zoveel kinderen op af komen. Af en toe lachen de kinderen een beetje om dit onderwerp en dat mag, maar ze luisteren wel goed naar wat er verteld wordt. 

Verder heeft Jeanette mij buiten de tijden van de bibliotheek mee genomen naar verschillende plekken. Zo ben ik bijvoorbeeld met nieuwjaarsdag naar Sunnypoint gekomen en zijn we samen met Jeanette, Kaaki en Clarijo in traditonele kleding de buurt langs gegaan om iedereen een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Super leuk om mee te maken, iedereen had lekkere hapjes gemaakt en we mochten alles proeven. Iedereen droeg traditionele kleding en er werd veel gedanst.

Bijzonder om te zien dat deze mensen weinig hebben maar dat je altijd welkom bent en mee mag eten. 

Ook ben ik op een zondag mee gegaan naar een kerkdienst, ook weer in traditionele kleding. Een mooie kerkdienst, iedereen is samen en er wordt veel gezongen en gedanst. 

De laatste dag dat ik op Sunnypoint kwam was heel bijzonder. Alle kinderen van de bieb mochten komen en blijven eten bij Jeanette. Jeanette had heel veel eten gekookt voor iedereen. Ik zelf had een dikke stapel pannenkoeken gebakken voor alle kinderen. De kinderen hebben gezongen en gedanst en we hebben er een mooi feestje van gemaakt. Ik heb een fantastisch mooie tijd gehad in Suriname, veel geleerd en ik zal het erg gaan missen!
Maayke