laatste verslag Marianne en Joleen. KS in het jeugdjournaal. Hier te bekijken.

5 december 2015

Voor ons . Marianne en Joleen, zit het er weer op. We vertrekken zo van vliegveld Zanderij. Nog 2 uur wachten, precies goed om verslag te doen van de afgelopen 2 weken.

In de stad bestond ons leven weer uit afspraak hier, afspraak daar, even wennen maar ook heel nuttig.

Na het weekend gingen we meteen weer een dag terug naar Gujaba, omdat het jeugdjournaal ons iPadproject in Gujaba wilde filmen. Zij hadden maar 1 dag de tijd, dus we reisden 12 uur voor 3 minuten filmmateriaal. Maar het resultaat mocht er wezen! Een leuk filmpje dat precies weergaf hoe het was. Hulde aan het jeugdjournaal.

Hier kunt u de uitzending zien      jeugdjournaal

We mochten de boot van de districtscommissaris gebruiken, maar moesten wel zelf de brandstof meenemen. ( er was op dat moment een brandstofcrisis aan de gang en het was niet zeker dat er in het binnenland brandstof was). Dat was nog een rib uit ons lijf, dus namen we drie betalende toeristen mee om de kosten te drukken. Zij hadden een erg leuk tripje, en wij waren bijna uit de kosten. Win- win. De ontvangst op school in Gujaba was roerend, de hele school stond klaar en begroette ons zingend. Na een week zonder ons gewerkt te hebben was het leuk om te zien wat de leerkrachten en kinderen inmiddels hadden gedaan. Het is duidelijk dat de taal een enorm probleem is. Toen we later het filmpje lieten zien aan het hoofd van Bureau Onderwijs Binnenland was hij zeer geëmotioneerd, omdat hem dit probleem voor de binnenlandse kinderen zo aan het hart gaat. Voorzichtig denken we nu aan een app, te ontwikkelen met studenten in Suriname en dit hoofd, een doorgewinterde schoolmeester, om de kinderen beter in te voeren in het Nederlands.

jeugdjournaal stroom 2

De mensen van het jeugdjournaal grepen hun kans nu ze er tóch waren. Op 27 november was er een filmpje te zien over het feit dat de school geen stroom heeft. (behalve hun eigen generator met af en toe een beetje gasloine)
Dat filmpje kunt u hier zien

Weer in Paramaribo hadden we gesprekken met Unicef en Stichting Cocon, met wie we straks gedeeltelijk gaan samenwerken als onze stagiaires in Gujaba zijn, en maakten goede afspraken.

Ook hadden we twee bestuursvergaderingen met ons Surinaamse bestuur. De eerste keer waren de bestuursleden Henk van Tilborg en Rosieta Ramesar erbij, die ook kort in het land waren, de tweede keer Willem Wanrooij. Leuk om eens een keer live met elkaar te spreken in plaats van via skype.

Tijdens het verblijf van bestuursleden Rosieta Ramesar en Henk van Tilborg was er op de Clarkeschool een sport- en speldag, aangeboden door de Vrienden van de Surinaamse Atletiek en Kansrijk Suriname. Het was een feestelijke dag met naar onze maatstaven weinig sport maar wel veel plezier.

file04433IMG_0570IMG_0676

MVI_0648 Hier ziet u nog een hardloopfilmpje

‘s Avonds was er voor de personeelsleden van de Clarkeschool,  bestuur en vrijwilligers van Kansrijk Suriname  een tochtje met de tourbus, aangeboden door St. Vrienden van de Surinaamse Atletiek. Leuk, zo’n mix van allemaal betrokken mensen. Op klanken van Creoolse muziek maakten we een tochtje van een uur door de stad en langs de rivier, opgeleukt door swingende schooldocenten, die de tijd van hun leven hadden.

DSC09342DSC09351DSC09356

Natuurlijk bezochten we de mensen die van ons individuele ondersteuning krijgen, en we kregen zowaar de aanschaf van de elektrische rolstoel voor een gehandicapt meisje, waar we al even mee bezig zijn, rond!

We bespraken de plannen voor de bouw van een bibliotheek in Sunny Point, waarvoor we inmiddels een beheerder hebben. De boeken voor de bieb krijgen we van Unu Pikin, die overigens altijd meer boeken kan gebruiken. Hier kunt u hun website bekijken. Ze doen meer dan alleen boeken!
De huiswerkbegeleiding in Sunny Point is gestart, maar er komen weinig tot geen kinderen. Ongeveer alles wat tegen kon zitten zat tegen: eerst werd de hele mulo verplaatst naar ver buiten Sunny Point en werden de kinderen erheen vervoerd met een schoolbus. In de school zit nu een lagere school. Daar moet wel de huiswerkbegeleiding komen, omdat de kinderen na school weer in Sunny Point zijn. Dus nieuwe afspraken maken. Vervolgens werd het schoolhoofd van de Mulo “ gemuteerd” , zoals dat hier heet. Met haar hadden we alle afspraken gemaakt. ( herkent u iets? Ditzelfde was ons ook al in Gujaba overkomen…….) Het nieuwe schoolhoofd was niet echt geinteresseerd in activiteiten in Sunny Point en wilde niet erg helpen. Dus stelden wij onze huiswerkbegeleider voor  mee te rijden met de schoolbus, dan kon hij zo de kinderen bereiken. Toen besloten alle schoolbussen te gaan staken vanwege hun achterstallige uitbetaling van salarissen. Dat doen ze tot op de dag van vandaag. Maar we laten ons niet klein krijgen, inmiddels hebben we alle namen en telefoonnummers van de Sunnypointleerlingen, gaan we middels een groepsapp reclame maken, worden er flyers verspreid en gaan de huiswekbegeleider Furgill en de gloednieuwe muziekdocente Urmilla een dezer dagen huis aan huis Sunny Point in om te vertellen wat ze doen en de ouders erbij te betrekken.

DSC09643

Nu het goede nieuws: vanaf 14 december zullen er wekelijks muzieklessen gegeven worden voor de lagere schooljeugd in Sunny Point. Urmilla zal met de kinderen zingen, muziekinstrumentjes maken en toneelspelen. Zij, Furgill, die na de huiswerkbegeleiding steeds een uur met de leerlingen gaat rappen, en Lorenzo, de hiphopdocent, vormen vanaf nu ons team Sunnypoint Kansrijk. Binnenkort staan al hun activiteiten op hun gezamenlijke facebookpagina.

De hiphop loopt gesmeerd. We woonden een openbare les bij, waar we zeer van onder de indruk waren. Ze hebben al een heel stuk van een officiele uitvoering ingestudeerd. In april is de echte uitvoering, daarna beginnen ze met een nieuwe choreografie en kunnen er ook weer nieuwe kinderen instromen.

Met vrijwilliger Jaap, (zie de vorige blog) maakten we een plan om de watervoorziening van de toiletten in Gujaba werkbaar te maken, en dat lijkt zowaar te gaan lukken.

Verder maakten we veel afspraken met mensen uit ons inmiddels flinke netwerk, zowel voor Kansrijk Suriname als in onze eigen kennissenkring.

Vanmorgen waren we nog bij een Bun Kopu Serie ( verkoop tweedehands spullen) waar kleding, schoenen en boeken voor een klein prijsje werden verkocht die door KS ingezameld zijn, zowel in Suriname als in Nederland.  Met de opbrengst wordt gebouwd aan een cateringbedrijfje in Sunny Point.

Ook spraken we met een gehandicapte jongen die graag steun van ons zou willen krijgen om zijn school te kunnen afmaken. Hij kan in de regentijd vaak niet naar school omdat de wegen dan te slecht zijn voor zijn scootmobiel en zou dan graag vervoerd worden met speciaal gehandicaptenvervoer. Dat gaan we proberen te regelen.

Al met al kijken we weer terug op een geslaagde maand! In het voorjaar gaan we weer!

Marianne Rutgers en Joleen Caljouw