Voedselpakketten in Suriname

De situatie in Suriname is zeer zorgwekkend:

– de Covid-19 pandemie lijkt weliswaar over het hoogtepunt heen, doch de ziekenhuizen zijn nog steeds overvol  en er is niet genoeg vaccin beschikbaar voor een intensieve landelijke campagne,
– de financiële situatie van het land is rampzalig, de staatsschuld torenhoog, leningen vrijwel niet te krijgen en de staatskas leeg.
– de wisselkoers van de SRD is inmiddels losgelaten en gestabiliseerd rond de 24 srd voor 1 euro. Alle belangrijke voedselbronnen, zoals rijst en spijsolie,  zijn in twee jaar drie keer zo duur geworden.
– de inflatie is echter niet afgenomen en de prijzen blijven maar stijgen.
– mensen met kleine inkomens kunnen niet meer voldoende eten kopen en eten nog maar 1 keer per dag. Velen zijn al hun inkomsten kwijt door de lockdowns: in die gezinnen heerst echte honger.
– veel bewoners zijn naar hun familie in het binnenland vertrokken in de hoop dat daar nog voldoende voedsel te krijgen is, maar ook dat is moeilijk want  de zware regenval van de laatste tijd heeft  tot overstromingen geleid, waardoor de oogst van veel “kostgrondjes” verloren is gegaan.

De Surinaamse overheid doet wat ze  kan door hier en daar subsidies te verlenen en voedselpakketten uit te delen, doch de nood is nog steeds zeer hoog en er wordt honger geleden in de armere wijken.

Kansrijk Suriname heeft daarom een voedselpakkettenproject gestart: we stellen een pakket voedsel samen met  basisingrediënten en willen dat aan geselecteerde gezinnen 1 x per 14 dagen uitdelen en dat voor een periode van 3 maanden. Wij hebben vertrouwenspersonen in de wijk, die de selectie voor ons doen. De wijk is Sunny Point, eén van de armste in Paramaribo, waar Kansrijk Suriname veel werkt.

De organisatie is niet gemakkelijk, want:
– voedselpakketten inkopen met stijgende prijzen is geen sinecure.
– met het selecteren van de meest behoeftige gezinnen zijn er altijd andere gezinnen die we niet bereiken en dat doet pijn.
– met het centraal opslaan van de voedselpakketten voor de verstrekking lopen we het risico op een toeloop van wanhopige mensen en plunderingen
– met het individueel uitdelen van de pakketten kan de veiligheid van betrokkenen  in het geding komen
– en toch, en toch….. is de nood zo hoog, dat we moeten helpen
– EN ER MOET NATUURLIJK GELD KOMEN OM AL DIE PAKKETTEN TE KOPEN EN TE DISTRIBUEREN.

Kansrijk Suriname heeft € 5000 nodig  om  voedselpakketten voor 50 gezinnen te distribueren. Iedere 2 weken krijgen de gezinnen 1 pakket, gedurende 3 maanden.  Ieder voedselpakket kost circa € 15. Die prijs varieert per dag.  Voor € 100 krijgt één gezin drie maanden voldoende te eten.
Het bestuur van Kansrijk Suriname is momenteel bezig om goede en veilige wegen te garanderen. Wij doen een beroep op u om een bijdrage aan dit project te leveren en de honger uit 50 gezinnen te verdrijven en weg te houden.

KLIK:

Ik draag bij voor een voedselpakket voor Sunny Point

Of direct: NL65 TRIO 0390 4619 89 tnv Kansrijk Suriname o.v.v. Voedselpakketten.